Wyznacznikiem kompletności żywieniowej jest zaspokojenie potrzeb zwierzęcia na niezbędne składniki odżywcze. W przypadku psów i kotów istnieje ok. 40 takich substancji – białek, aminokwasów, tłuszczów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, które muszą znaleźć się w diecie czworonoga w odpowiednich ilościach, wyznaczonych na podstawie wielu lat badań nad fizjologią żywienia zwierząt. Dokładne wartości minimalne i maksymalne (jeśli zostały ustalone dla danego składnika), dotyczące poszczególnych substancji, można odnaleźć w Wytycznych żywieniowych dotyczących pełnoporcjowych i uzupełniających karm dla kotów i psów opracowanych przez FEDIAF. Mówiąc o karmach dla kotów, będących bezwzględnymi mięsożercami, oraz psów – względnych mięsożerców – należy pamiętać, że istotnym składnikiem wpływającym na wartość odżywczą produktu jest białko. Zalecana zawartość tego składnika odżywczego wynosi 25% białka w suchej masie dla kotów i 18% białka w suchej masie dla psów (według FEDIAF). Porównując etykiety karm
mokrych i suchych, można zauważyć znaczną różnicę w deklarowanej, procentowej zawartości białka w produkcie. Należy jednak wziąć pod uwagę odmienność obu formatów karmy, aby tego rodzaju porównanie było wymierne. Karmy mokre i suche różnią się znacząco wilgotnością, dl...